A város magyar közösségi terei

Fedák Sári Kulturális Központ

A kulturális központ létrehozását a magyar állam támogatta a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány közbenjárásával. A központ a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház épülete hozzáépített részében található. A felső szinten többek mellett pódiumszínpad, kávézó kapott helyet, az alsó szinten, amely ezelőtt kihasználatlan, elhanyagolt pince volt, szabadulószoba, kártyaterem és fotózóna várja a látogatókat.

A központnak a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház biztosít helyet, az intézményben megvalósuló programokat a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet és a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház Jótékonysági Alapítvány szervezi.

 

Fotó: KISZó/Hegedűs Csilla

Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház

A Munkácsi utca és a Hősök tere sarkán álló egykori Oroszlán szálloda és vendéglő épülete  sok nevezetes esemény néma tanúi voltak. Például ebben az épületben töltötte az 1847. július 12-ről 13-ra virradó éjszakát Petőfi Sándor, a magyar forradalom és szabadságharc költője.

Később az Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színház rendelkezésére bocsátották az épületet, mely jelenleg is ott székel.

A közönség Brecht Koldusoperájában láthatta először a társulatot 1993. október 23-án. 1998-ban Vidnyánszky Attila, a színház főrendezője egy új osztállyal bővítette mondhatni a maira  a színházat, amelynek tagjai és előadásai számos kitüntetést nyertek el az évek során, s noha a színház nevét a Megyei Tanács Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színházra módosította, a közönség számára ma is megmaradt Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színháznak.

Elérhetőségek

Cím:
Munkácsi út 1.
Beregszász
90202
Ukrajna
E-mail:
bszinhaz.szervezo@gmail.com
Telefon:
+380-66-452-85-05
http://www.beregszasziszinhaz.com.ua

Beregvidéki Múzeum

A Beregvidéki múzeum a Beregszászban Bethlen utca elején, egykori Bethlen kastély épületében található, melyet Bethlen Gábor erdélyi fejedelem 1629-ben épített. A múzeum gazdag gyűjteménye bemutatja az egykori Beregvármegye eseményekben, tragikus fordulatokban gazdag ezeréves történetét, az itt élő népek – magyarok, ruszinok és más nemzetiségek – szabadságküzdelmét.

 

A Beregvidéki Múzeum 2002. március 30-án nyílt meg. Az intézmény megnyitásakor még csupán 42 kiállított tárgyat tekinthetett meg a látogató. Mostanra az exponátumok száma meghaladja az 1 100 darabot. A múzeum tárlata időrendi sorrendben mutatja be vidékünk múltját, történelmi ereklyéit. Számos Rákóczi-korabeli ereklyét tekinthetünk meg, gazdag ásvány- és néprajzi gyűjteményt,  érem- és papírpénz-gyűjteményt, kuriózumokat, mint a város híres szülöttjének - Fedák Sárí színésznőnek a képeslap-gyűjteményét. A  látogatók a kiállított tablókon elolvashatják a kárpátaljai várak és erődítmények történetét.

A múzeum igazgatója: Sepa János.

 

Nyitvatartás:

Kedd-Vasárnap - 09:00-17:00

Szabadnap: Hétfő

 

Elérhetőségek

Cím: Bethlen Gábor út 1.

Tel.:+380 31 4142827; +380 66 0060133; +380 67 1001323; +36 20 3604693

Email:beregmuzeum@citromail.hu; sepajanos@email.ua

Web:http://www.beregmuzeum.uz.ua

 

A Kárpátaljai Református Egyház Levéltára és Múzeuma

A Kárpátaljai Református Egyházkerület Levéltára 2004 végén kezdte meg működését. Létrehozásakor az volt a fő célkitűzés, hogy legyen egy intézmény, amely összegyűjti, megőrzi, feldogozza és kutathatóvá teszi Kárpátalja református gyülekezeteinek iratanyagait. Emellett egy olyan egyháztörténeti kutató-központ szerepét szánták neki megálmodói, ahol a kárpátaljai reformátusság múltjának minden nyomtatott és írott forrása megtalálható. Ez utóbbi megvalósulásában nyújtott komoly segítséget a Tiszántúli Ref. Egyházkerület Levéltára, amely nagy mennyiségű iratot adományozott számunkra. Ezek főleg egyházkerületi vagy egyetemes nyomtatott közgyűlési jegyzőkönyveket tartalmaztak.

2007. októberétől a gyűjtés új lendületet vett. Már nem csak levéltári anyagokat próbáltunk „beszerezni”, hanem a készülő református múzeum számára kiállítótárgyakat is. 2008 februárjára egy elkészült, kicsiny, de gazdag múzeumot tudtak bemutatni, és egy olyan levéltárat, ahol félszáz gyülekezet, több intézmény és magánszemély iratanyaga van szakszerűen kezelve. Ekkortól a Levéltár és Múzeum mint egy intézmény működik tovább. A kiállítási tárgyak között megtalálhatóak: a tiszaágteleki gyülekezet törött és hiányos kő turulszobra, a feketepataki református gyülekezet 1647-es ónkannája, a feketeardói gyülekezet címeres magyar zászlaja, úrasztali terítők, úrvacsorai poharak, kelyhek és sok értékes korabeli műtárgy.

 

Elérhetőségek

Cím: Bohdan Hmelnickij út 120.
Web:http://www.reformatus.com.ua/lap/kremuzeumaleveltara

Nyitvatartás

Hétfő:
9:00 - 15:00
Kedd:
9:00 - 15:00
Szerda:
9:00 - 15:00
Csütörtök:
9:00 - 15:00
Péntek:
9:00 - 15:00

A város nagyrendezvényei

Kárpátaljai Magyar Zenésztalálkozó

2019 szeptemberében került sor a XXIV. zenésztalálkozóra a beregszászi Barátság Stadionban. Itt egyrészt a kárpátaljai magyar könnyűzenei világ képviselői lépnek színpadra, emellett a rendezvény zárásaként igyekeznek mindig egy híres, sokak által ismert együttest, fellépőt meghívni. Olyan nagy legenadák, mint Omega, a Republik léptek már fel ezen alkalmakkor.

  

Beregszászi városnap

Beregszász alapításának 956. évfordulójáról  2001 óta minden év májusában megemlékeznek, akkortól lett ugyanis  járási jogú város a kárpátaljai magyarság központjának számító Beregszász. A városnapok megnyitóján részt vesznek a magyarországi testvértelepülések is, ünnepi beszédek, korszorúzáskok mellett színes  programok biztosítják a megjelentek szórakozását, mint a Kodály Zoltán Művészeti Iskola  mazsorett és fúvószenekara, barátságos labdarúgó mérkőzések, népviselet, népművészet megelevenedése, koncertek, motorock, hagyományos kirakodóvásár.

 

Beregszászi Nemzetközi Borfesztivál  

A Szent Vencel Borrend és a helyi polgármesteri hivatal  minden év márciusában megszervezi a Beregszászi Nemzetközi Borfesztivált. A hagyományokhoz híven borlovagokat választanak és avatnak a rend tagjaivá, valamint sor kerül a legjobb borok minősítésére. A három napos rendezvényen a bormustrán és kóstoláson kívül az egymást érő standoknál lehetőség nyílik gasztronómiai ínyencségek megízlelésére, valamint különböző kézműves termékek és borok vásárlására.