A Törvényszék monumentális, tekintélyt parancsoló épületének szomszédságában az egykori Kossuth Lajos téren állt az Oroszlán Szálló, melyet a 19. század elején építettek, s mely számos jeles esemény színhelye volt egykor.

Munkácsi börtönéből kiszabadulva, hazafelé igyekezvén, itt szállt meg a nyelvújító Kazinczy Ferenc, 1800 augusztusában.

Petőfi Sándor is töltött itt egy éjszakát 1847. július 12-én Koltóra igyekezve, hogy a tiltás ellenére feleségül kérje szerelmét, Szendrey Júliát. Az eseményről 13. úti levelében így emlékezett meg:

"Munkácstól egy jó etetésre van Beregszász , közönséges mezőváros , van benne gót templom, megyeháza és magyar kocsmáros. Ami nagy vigasztalás.” Ma ennek emlékét egy 1987-ben felavatott emléktábla őrzi.

Itt az Oroszlán Szállóban volt az első Bereg megyei kaszinó székhelye is, melyet 1841-ben Eötvös Tamás másodalispán alapított. Itt nyert elhelyezést a kaszinó könyvtára, amely közadakozásból gyarapodott. Egészen 1890-ig, a kaszinó első székházának felépítéséig itt tartották meg a tagság közgyűléseit, itt rendezték a messze földön híres beregszászi bálokat. 1945 után könyvtár és kultúrház működött benne, de a szovjet rendszer idején volt, hogy tejivónak adott otthont és akadt olyan idő is mikor az emeleti nagyteremben kézilabdaedzéseket tartottak. Nagytermében mutatta be 1952. május 28-án első premierjét, Dunajevszkij Szabad szél című operettjét a beregszászi amatőr népszínház. A járási kultúrház megnyitásáig minden rangos kulturális eseménynek az Oroszlán nagyterme adott otthont. Épületében megnyitották a Petőfi-emlékszobát, abban az épületben szándékoztak elhelyezni a beregszászi irodalmi múzeumot, ebből azonban pénzhiány miatt semmi sem lett.

Jelenleg az Illyes Gyula Magyar Nemzeti Színház (Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház) működik benne.

Képek:

  1. A szálló az 1900-as évek elején. Forrás: Forrás: https://mandadb.hu
  2. Korabeli képeslap. Bal oldalon jól olvasható az épületen a felirat: Szálloda az Arany Oroszlánhoz. Forrás: https://www.darabanth.com/

Az épület ma. Forrás: https://szinhaz.org/tag/beregszasz/